Забележителности

Враца е градът, където планината започва от централния площад. Уникалното съчетание на градския пейзаж с природните дадености на Врачанския Балкан правят града предпочитано място за туристите.

 

Едни от най-известните природни и културно-исторически забележителности, с които се свързва град Враца, са пещерата Леденика, Рогозенското съкровище и връх Околчица – лобното място на Христо Ботев.

 

Гостите на града биха могли да посетят и най-големия исторически музей в Северозападна България, където освен Рогозенското съкровище, се намират още съкровището на Могиланската могила, плочката с най-старата писменост в света, най-старият скелет, открит в Европа, и много други находки от национална и световна величина.

 

Не по-малко атрактивни за туристите са Етнографският музей и двете средновековни кули (Куртпашовата кула и Кулата на Мешчиите), които се намират на метри от централния площад ”Христо Ботев”.

 

От самия площад тръгват стъпала и живописни алеи, които само след 10 минути ще ви отведат до Хижата и паметника „Вестителят на свободата“, откъдето се открива невероятна панорама към целия град.

 

За 15 минути от централния площад в посока Балкана ще стигнете и до Хотелски комплекс „Чайка”. Само след няколко минути ще забравите за града и ще се озовете сред невероятно красивата природа на Природен парк “Врачански Балкан”, заобиколени от 400-метрови отвесни скали. След хотела на около 300 метра в посока село Згориград ще стигнете и до самия проход Вратцата – рай за алпинистите и любителите на отдиха на открито.

 

Едни от първите заселници на това уникално място са били траките, които преди 16 века полагат основите на първото селище, откъдето води началото си град Враца.

 

Някои от другите забележителности, намиращи се на по-малко от 20 км от гр. Враца, са най-високият водопад в България (непостоянно течащ) Скакля, Археологически комплекс “Калето” (гр. Мездра), Божият мост (с. Лиляче), къщата-музей на Баба Илийца (с. Челопек), скалният феномен “Ритлите”, скалният манастир “Св. Иван Пусти”, Черепишкият манастир, над 20 маршрута за пешеходен туризъм, екопътеки, водопадът “Боров камък” и др.

РЕЗЕРВАЦИЯ РЕСТОРАНТ РЕЗЕРВАЦИЯ ХОТЕЛ
Български