Манастирите около Враца – скритото богатство на региона

В близост до град Враца са разположени едни от най-красивите и живописни манастири у нас. Нека направим кратка виртуална разходка сред  забележителната природа и уникалното архитектурно и културно-историческо богатство на манастирите в Северозападна България.

Черепишки манастир “Успение Богородично”

снимка: bulgariatravel.org

Разположен в Искърското дефиле в северните склонове на Стара планина, на брега на река Искър, манастирът се намира близо до с. Лютиброд, на 10 км от гр. Мездра и на 25 км южно от гр. Враца.

 

Възникването на Черепишкия манастир е свързано с историята на средновековния “Коритен град” съществувал в близката местност “Ритлите”. Черепишкият манастир е бил център на българската просвета и култура и убежище за някои от най-известните български писатели – Иван Вазов и Алеко Константинов.  През 1889 и 1907г. е посетен от Вазов , като в непосредствена близост до него се развиват събитията от известния му разказ “Една българка”. През 1897 манастирът е убежище и на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда пътеписът му “Българска Швейцария”.

Манастир “Седемте престола” (Осеновлашки манастир)

снимка: bulgariatravel.org

Намира се на около 50 км от гр. Враца и на около 83 км от София. Основан е през ХІ в. и е бил културно и просветно средище – в него са се преписвали книги, а в края на ХVІІІ вв манастира е пребивавал един от най-видните български духовници и будители – Софроний. Манастирът е заобиколен от красива и живописна природа – връх Издремец (1492 м) и вековни гори.

Клисурски манастир “Св. Св. Кирил и Методий”

снимка: bulgariatravel.org

Клисурският манастир „Св. св. Кирил и Методий” е разположен в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли (1785 м), на 12 км от Вършец и на  45 км от Враца. Построен е през 1240 г., а през 19 в. е напълно възстановен.

В двора на манастирския комплекс има аязмо, водата от което се смята за лековита. Манастирът „Св. св. Кирил и Методий” е действащ женски манастир, а в него има иконописно ателие, в което се рисуват икони според традициите на Охридската школа.

Струпешки (Тържишки) манастир “Св. пророк Илия”

снимка: bulgariatravel.org

Струпешкият (Тържишки) манастир “Св. пророк Илия” се намира близо до с. Струпец, на 36 км от гр. Враца. Името му “Тъжишки” идва от тържището, което се намирало в близост по време на Второто българско царство. По време на Османското владичество е бил напълно опожарен, но през 1824 г. видният врачанин Димитраки Хаджитошин се заема с неговото възстановяване. Манастирът е действащ, а храмовият празник е на 20 юли.

Бистрешки манастир “Св. Иван Пусти”

снимка: wikimapia.org

Скалният манастир “Св. Иван Пусти” се намира на 12 км от гр. Враца. Първите сведения за неговото съществуване са от 1544 г., а през 1822 г. под покрива му се помещава първата щампарска работилница за икони в България. По многобройните рисунки и знаци на траките, оставени в околните пещери, може да се смята, че мястото е било свещено още в древността. В близост до манастира има скален венец, от основите на който блика карстов извор, а върху западната му стена са запазени останки от стенописи.

РЕЗЕРВАЦИЯ РЕСТОРАНТ РЕЗЕРВАЦИЯ ХОТЕЛ
Български