festival vrachanska prolet

5 културни събития във Враца, които си струва да посетите

Културната програма във Враца е наситена с много и интересни събития през цялата година – от концерти, изложби, спектакли до мащабни празници и фестивали. Ето някои от тях, на които си струва да се отдели време и внимание:

 

Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет”

 

Провежда се в периода 28 април – 1 май в Народно читалище “Развитие”, както и на открити сцени в града. Гостуват танцови състави от цял свят – Русия, Гърция, Италия, Казахстан, Хърватска, Беларус, Литва, Украйна, Индонезия и др.

Фестивалът е член на ЦИОФФ – Международна организация на танцовите фестивали. Откриването на “Врачанска пролет” по традиция всяка година започва с дефиле на участниците по централната пешеходна зона на Враца.

festival vrachanska prolet

снимка: Зоя Христова

 

Национален фестивал на малките театрални форми

 

Провежда се в периода 16-21 май в Драматично-куклен театър Враца. Организиран е от Нова европейска театрална асоциация НЕТА. Националният фестивал на малките театрални форми е най-старият театрален фестивал в България с повече от 30-годишна история. В периода на фестивала гостите и жителите на града могат да се насладят на много разнообразни пиеси с българско и международно участие.

festival teather neta

снимка: Жоро Александров, БНР

 

Тържествен концерт, посветен на подвига на Христо Ботев и неговата чета

 

Провежда се на 1 юни на централния площад “Христо Ботев”. Денят е официален празник на града и част от Ботеви дни, които се провеждат в периода 24 май – 2 юни и отдават почит на Христо Ботев и неговата чета в борбата им за освобождение на България от турско робство. На 1 юни хиляди гости и жители на града се събират на централния площад, за да почетат паметта на великия поет и революционер с тържествена заря-проверка. На събитието присъстват президентът на България, председателят на Народното събрание, министри, народни представители, представители на местната власт и др.

zaria botev

снимка: Емил Иванов

 

Национален фолклорен събор “Леденика”

 

Националният фолклорен събор “Леденика” се провежда през месец юни в местността “Леденика”, в непосредствена близост до едноименната пещера. Събитието събира на едно място всички любители на българския фолклор и народни обичаи.

Посетителите имат възможността да се насладят на редица мероприятия като нестинарски танци, фолклорни изпълнения, а кулминацията на събора е пресъздаването на автентична Северняшка сватба.

снимка: Община Враца

Врачански есенен панаир

 

Врачанският есенен панаир се провежда ежегодно в периода 14-19 септември. По време на панаирните дни жителите и гостите на града имат възможността да опитат традиционна кухня от региона, както и да разгледат продукцията на местни занаятчии и търговци. Благодарение на разнообразните атракциони за малки и големи, доброто настроение е гарантирано.

снимка: Община Враца

Изброените 5 културни мероприятия, провеждащи се ежегодно във Враца, са само част от идеите как да прекарате пълноценно времето си в града. А природните и културно-исторически забележителности ще ви накарат да се връщате отново и отново.

РЕЗЕРВАЦИЯ РЕСТОРАНТ РЕЗЕРВАЦИЯ ХОТЕЛ
Български